Run op vaste energiecontracten nu ze weer beschikbaar zijn

Nederlanders sluiten de laatste tijd weer veel energiecontracten af waarin de tarieven voor langere tijd vastliggen. Vooral de jaarcontracten doen het goed, merkt vergelijkingssite Independer. Ook Eneco en Essent zien dat veel mensen op zoek zijn naar zekerheid.

Tijdens de energiecrisis waren er lange tijd geen vaste contracten te krijgen. Maar de laatste maanden bieden leveranciers ze weer aan doordat prijzen van gas en stroom flink zijn gedaald. Sinds begin deze maand kun je je tarieven zelfs voor twee of drie jaar vastzetten.

En na de ongekende prijsstijgingen van het afgelopen anderhalf jaar hebben veel mensen daar wel oren naar, merkt energie-expert Joris Kerkhof. Dat komt volgens hem onder meer doordat ze dan duidelijk hebben wat ze moeten betalen in de wintermaanden, als het gasverbruik hoog is.

“Zo’n 50 tot 60 procent van onze bezoekers kiest voor een vast contract. In de meeste gevallen is dat een jaarcontract, omdat die lagere tarieven hebben. Als je je tarieven voor drie jaar vastzet, ben je meer kwijt. Die prijzen zitten maar net onder het prijsplafond, terwijl de tarieven van jaarcontracten daar verder onder zitten.”

Opzegboete is fors hoger

Daar komt bij dat het sinds kort duurder is om voortijdig te wisselen van leverancier. Dit komt doordat op 1 juni de opzegregels zijn gewijzigd. Daardoor betaal je een veel hogere boete als je je contract vroegtijdig opzegt. “Als je nu een contract voor bijvoorbeeld drie jaar neemt, zit je er dus echt aan vast”, legt Kerkhof uit.

Momenteel daalt de energierekening bij veel mensen al behoorlijk. Dit komt vooral doordat marktprijzen voor gas zijn ingezakt. Waar handelaren afgelopen zomer korte tijd meer dan 300 euro moesten betalen voor een megawattuur, is dat inmiddels minder dan 30 euro. Leveranciers verlagen daardoor hun tarieven voor huishoudens steeds verder.

Essent en Eneco, die tot de grootste leveranciers van Nederland behoren, merken ook dat veel klanten hun tarieven voor langere tijd willen vastzetten. “Zowel bij contracten voor een jaar als voor drie jaar zien we stijgende interesse. De tarieven van beide contracten zijn ongeveer gelijk”, zegt een woordvoerder van Eneco. Ook bij Essent is dat het geval.

“We zagen de drukte wel aankomen. De afgelopen tijd kregen we er al veel vragen over”, stelt Eneco. In veel gevallen gaat het om mensen die een variabel contract hadden. “Na de afgelopen periode willen mensen gewoon zekerheid.”

Post Tags :

Share :