China koopt meer gas op en dat is een probleem voor Nederland en Europa

Op 5 juni, registreerde de gasprijs de sterkste stijging in drie maanden tijd. Op de Amsterdamse beurs TTF ging de prijs die dag in één klap met ruim 20 procent omhoog naar bijna 30 euro per Megawattuur.

Het nieuws kwam kort na het moment dat veel energieleveranciers nieuwe vaste en meerjarige contracten in de markt zetten.

Ten opzichte van vorige week donderdag (1 juni), is de gasprijs op dit moment (8 juni, 13:00) 25 procent hoger.

Is dit het moment om je energietarief vast te zetten, voordat de prijzen omhoog gaan?

Vraag uit Azië neemt toe

De verhoogde gasprijzen zijn het resultaat van een groeiende vraag naar vloeibaar gas (LNG) vanuit Azië. Met name China vindt het nu een gunstig moment om bij te kopen. En ook landen als Japan en Korea melden zich nu actiever op de gasmarkt.

In het Verre Oosten is het warmer dan normaal waardoor airco’s harder moeten draaien. De stroom die daarvoor nodig is, wordt deels opgewekt door gasgestookte centrales. Sowieso wordt er in Azië nu meer gas gebruikt.

Een bijkomende factor is de aankondiging van Saoedi-Arabië om vanaf juli minder olie te produceren, wat leidt tot hogere prijzen in de LNG-contracten op lange termijn.

Stijging tot € 80 per MWh

Cyril Widdershoven, onafhankelijk energie-expert, spreekt in het AD de verwachting uit dat de gasprijzen structureel hoger gaan uitvallen, tot wel 80 dollar per MWh. Dat is omgerekend zo’n 72 cent per m3.

Inclusief belastingen en marges zou de gasprijs voor consumenten dan zo’n 1,65 euro per kuub bedragen.

Het duurt zeker tot 2026 voor er voldoende capaciteit is om aan de vraag naar LNG te voldoen. Tot 2026 moet Europa dus concurreren met Azië om de schaarse LNG.”

Hogere tarieven

Op dit moment ligt het gemiddelde tarief bij energieleveranciers op:

  • € 1,356 per m3 voor gas
  • € 0,377 per kWh voor stroom

Een verdere stijging van de gasprijs leidt onvermijdelijk tot hogere gastarieven in de nabije toekomst. Europa heeft maar weinig langlopende contracten voor de afname van LNG, wat betekent dat de gasprijs voor consumenten wordt bepaald door prijzen op de spotmarkt (TTF).

Ook de elektriciteitsprijs is afhankelijk van de gasprijs, omdat gas nog altijd wordt gebruikt voor de opwekking van stroom.

Ga voor zekerheid

Hoewel niemand met zekerheid kan zeggen hoe de gasprijzen zich zullen ontwikkelen, is het duidelijk dat de risico’s en onzekerheden aanzienlijk zijn.

Als je geen fan bent van onzekerheid, is het verstandig om nu actie te ondernemen en je tarief voor minimaal een jaar vast te zetten, voordat de prijzen verder stijgen. Op die manier ben je komende winter beschermd tegen grote prijsschommelingen.”

Steeds meer vast contracten

Gelukkig zijn de vaste energiecontracten terug van weggeweest.

Sinds deze week heb je de keuze uit 1, 2 en zelfs 3 jarige contracten. Waarvan de tarieven nu nog ruimschoots onder het prijsplafond liggen.

Post Tags :

Share :