Europese gasprijs stijgt hard doordat andere landen ook meer vloeibaar gas willen

De Europese gasprijs is maandag voor het eerst sinds maart tot 20 procent gestegen. Dat komt voornamelijk doordat steeds meer Aziatische landen proberen vloeibaar gemaakt aardgas (lng) te bemachtigen. De markt voor lng wordt daardoor krapper.

Hoewel de gasprijs in Europa maandag steeg, ligt die nog altijd vele malen lager dan vorig jaar en begin dit jaar. Tijdens de piek van augustus 2022 werd zelfs tien keer zoveel betaald als in mei van dit jaar.

Dit kwam doordat Rusland de gaskraan naar Europa dichtdraaide, waardoor gas schaars werd. Dat leidde ertoe dat de energierekening van veel huishoudens met honderden euro’s per maand steeg.

Eind vorige maand zakte de gasprijs naar het laagste niveau in bijna twee jaar. Dat kwam doordat Europese landen het Russische gas de afgelopen tijd steeds meer vervingen door gas uit andere landen, zoals Noorwegen. Daardoor is er meer aanbod en daalt de gasprijs.

De gasprijs daalde ook doordat er extra vloeibaar aardgas werd ingevoerd. Dat zal door de extra concurrentie op de markt duurder worden. Ook de komende maanden zal het daardoor moeilijker zijn voor Europese landen om aan lng te komen.

Post Tags :

Share :